Swipe to the left

Bezbariérová kúpeľňa pre brata

S Ptáčkom nie je zariadenie bezbariérovej kúpeľne žiadny problém.

Bezbariérová kúpeľňa pre brata

Sú okamihy, kedy sa nám bohužiaľ obráti život naruby. Spravidla príčinou býva choroba. Nielen ten, koho sa týka si väčšinou kladie otázku: "ako to mám zvládnuť", ale vplyv to má na rodinu aj okolie, ktoré väčšinou začne horúčkovito hľadať riešenia. Presne taká situácia nastala v rodine Mikov, kde jeden z členov ochorel vážnou chorobou. Zmeny museli byť tak zásadné, že sa rozhodli pre rekonštrukciu domu s výstavbou novej kúpeľne. So svojim problémom sa nám zverili a kto len trochu môže a má srdce na správnom mieste, mal by pomôcť. Neľahkú situáciu nám popísala Simona Miková, ktorá sa rozhodla takto pomôcť svojmu bratovi Alexovi. Súrodenecký vzťah a riešenie novej kúpeľne popísala aj na svojom instagramovom profile @simonamikova.

Ako to začalo?

„V roku 2017 bol Alexovi diagnostikovaný rabdomyosarkóm, nádor mäkkých tkanív. Prešiel si počas skoro dvoch rokov náročnou liečbou od chemoterapie, cez ožarovanie až po biologickú a imunologickú liečbu. Statočne celý čas s chorobou bojoval a liečba, ktorá mu zachránila život, ale bohužiaľ zanechala trvalé následky a zničila okrem iných častí tela aj bedrá. Pohybuje sa teraz preto buď s barlami na blízke vzdialenosti, alebo na vozíku na tie dlhšie. Samostatnej chôdze nie je vzhľadom na osteonekrózu bedrových kĺbov schopný. V dome má Alex svoju izbu a hlavne kúpeľňu na prvom poschodí, kam sa teraz vďaka obmedzenej mobilite nedostane, preto sme sa rozhodli na prízemí urobiť bezbariérovú prístavbu, kde bude mať Alex novú izbu aj kúpeľňu, ktorú sme naplánovali spolu s expertmi v Kúpeľniach Ptáček. Aby bola nielen dostupná, ale aj bezpečná a predovšetkým bezbariérová", zverila nám svoj príbeh, teraz už našťastie s dobrým koncom, Simona Miková.

(Ne)ľahká úloha

Naplánovať a zariadiť novú kúpeľňu nie je problém. Musíme na to ale mať niekoľko základných indícií. Mali by sme mať aspoň rámcovú predstavu, poznať rozmery, termíny realizácie a podobne. Dať však niekomu kúpeľňu ako darček, to už chce mať značnú dávku odvahy „Kúpeľňa je len jedna z miestností novej prístavby, ale za to veľmi dôležitá, vzhľadom na imobilitu. Na začiatku boli zmiešané pocity spojené so špecifickou potrebou a pre nás neznámou ponukou. Keď vybrať funkčnú, krásnu a potenciálne bezbariérovú kúpeľňu sa môže zdať ako náročná úloha, tak vďaka odborníkom v Kúpeľniach Ptáček verím, že to pôjde ako po masle. Už prvá návšteva ma presvedčila, že sme na správnom mieste a ďakujem tomuto príjemnému a ochotnému personálu“ , popisuje svoje skúsenosti Simona, ktorá takto pomáha svojmu chorému bratovi vytvoriť novú bezbariérovú kúpeľňu.

Mali ste svoje predstavy?

„Najprv som vyrazila na prieskum showroomu sama s mamkou a bráchovi sme priniesli katalógy a vyfotili kúpeľne, ktoré nás na showroome zaujali. Aby mal dosť materiálu si ujasniť, aký štýl sa mu páči.“

Ako sa ich darilo skĺbiť s realitou?

„Výber majú naozaj obrovský, nájdete tu napríklad aj značky ako Grohe, Hüppe, Refin, Tece a mnoho ďalších.

Sama by som mala problém si vybrať jednu kúpeľňu, všetky sa mi v showroome páčili, tak som rada, že nie je finálna voľba na mne. Brat s nami na ďalšie kolo návštevy showroomu vyrazil tiež a vybral si to, čo sa páči jemu. Našťastie mal celkom rýchlo a jasno ohľadom základnej farby a od odborníkov na predajni si nechal poradiť s výberom sprchovacieho kúta, toalety a batérií. Kúpeľňa nie je veľká, muselo sa teda pri výbere hľadieť aj na rozmery a snažiť sa všetko ergonomicky prispôsobiť, aby sa v kúpeľni v prípade nutnosti dalo pohybovať aj s vozíkom. Podľa plánov to vyzerá, že to všetko vyjde. Som zvedavá, ako kúpeľňa bude vyzerať hotová, k tomu nám ale ešte chýba veľa práce.“

Aj nám nie je ľahostajný osud mladého chlapca. Je nutné pomôcť, ako to len pôjde, pretože jedine potom sa bremeno osudu rozprestrie aj na bedrá ďalších a nebude tak ťažiť tých, ktorých sa to bezprostredne dotýka. Je to aj pre nás výzva. Zároveň sme sa pri našom stretnutí dohodli, že sa s nami Simona podelia aj o ďalšie skúsenosti s výstavbou a zariaďovaním bezbariérovej kúpeľne, ktoré vám radi odovzdáme, pretože skúseností nie je nikdy dosť.

A ako ste vyberali kúpeľňu vy, naši čitatelia a zákazníci?

Máte pre nás nejaké odporúčania? Na čo treba nezabudnúť? Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými prostredníctvom Facebooku, alebo Instagramu. Každý z nás potrebuje inšpiráciu od tých, ktorí majú skúsenosti, ktoré sú bohužiaľ neprenositeľné. Príďte sa aj vy inšpirovať, alebo priamo vybrať kúpeľňu na našom kúpeľňovom štúdiu.