Swipe to the left

Ako na výber sprchových kútov

Vybrať vhodný sprchový kút má svoje úskalia, ktoré ale spoločne ľahko zvládneme.

Ako na výber sprchových kútov

Veľmi často sa stretávame v našich kúpeľňových štúdiách Ptáček s otázkami spojenými s kúpou nových sprchových kútov. Na čo sa nás naši klienti pýtajú najčastejšie? Je niekoľko základných hľadísk, ktoré by mohli pomôcť aj vám pri výbere.

1.Aký kút máme zvoliť do našej kúpeľne?

Základným ukazovateľom je veľkosť kúpeľne a umiestnenie samotného kúta. Ide napríklad o prívod a odtok vody, pohodlie pri vstupe a výstupe, poprípade aj o nadväznosť na ďalšie vybavenie. Nezabúdajte brať ohľad na priestor pred sprchovým kútom. Dvere sa musia pohodlne a bezpečne otvárať. Pokiaľ to priestor dovolí, skvelo vyzerá sklo typu walk in.

Tam kde priestor nie je, je možné zvoliť posuvné dvere. Zákazníci sa ich často boja, kvôli životnosti pojazdov a náročnosti údržby. Dnešné sprchové kúty sú ďalej. Sklá sú mnohokrát výklopné a vy tak všetky priestory jednoducho vyčistíte. Z pohľadu pohodlnosti sú najlepšie dvere krídlové, ktoré ponúkajú najpohodlnejší vstup, ale sú náročné na priestor pred sprchovým kútom.
Tip: dávajte pozor na šírku vstupu, pri štvrť kruhovom kúte 80x80 cm môže byť vstup len okolo 30 cm.

2.Ktorý kút je bez údržbový

Povedzme si to úprimne, žiaden. Bezúdržbový sprchový kút neexistuje. Každý vyžaduje aspoň minimálnu starostlivosť. Oplatí sa investovať do skla s povrchovou úpravou zabraňujúcou usadzovaniu vodného kameňa. Pokiaľ využijete ponuku dekoratívnych skiel, nečistotu čiastočne skryjete. Na druhej strane, stále tam bude. Nikto zatiaľ nevymyslel nič lepšie než číre sklo, ktoré sa po sprchovaní očistí stierkou.

3.Akú konštrukciu zvoliť

Čím menej profilov, tým dizajnovejší je sprchový kút. Ako správne tušíte, pri bezrámových dverách sa jedná o drahšiu variantu. Vaša kúpeľňa, ale bude vyzerať vzdušne. Pri typoch s profilom je veľkou výhodou cena a jednoduchá montáž.

4.Aké sú druhy sprchových kútov?

Dvere do niky – tri steny sú vymurované, z čela sú sprchové dvere.

Tip: pri týchto dverách je potrebné dávať pozor na rozmer. Rozmer niky sa môže líšiť pred a po obložení až o tri centimetre.

Štvrťkruhové
Pokiaľ budete kupovať štvrťkruhový sprchový kút, dávajte pozor na rádius vaničky. Vyrábajú sa 55 a 50. Je nutné, aby dvere a vanička mali rovnaký rádius. Tento typ je vhodný tam, kde chcete ušetriť miesto.

Štvorcové
Pokiaľ sa zdá štvrťkruh malý, zvoľte štvorec, nie je vykrojený a ponúka tak viac vnútorného priestoru. Pokiaľ sa nezmestí otváranie, môžete zvoliť jednu stenu pevnú a jednu otváraciu.

Obdĺžnik
Pokiaľ chcete naozaj veľký sprchový kút, pokojne aj pre dvoch, bude obdĺžnik správna voľba.

“U“ Kabína
Vhodná tam, kde má byť sprcha „ čerešničkou“ kúpeľne. Pokiaľ máte atypický priestor a nie ste limitovaný priestormi, nevyberiete si z ponúkaných variant a rozmerov, ponúkame možnosť výroby atypického sprchového kúta. Ponúka ho hneď niekoľko našich dodávateľov.

5.Žľab či vanička?

Všetko má svoje pre aj proti. Žľab je dizajnovejší. Vanička je menej dizajnová, ale väčšinou „teplejšia“ pri vstupe než dlažba. Nemusíte pri nej riešiť vodotesnosť prevedenia, spád ani protisklz. Záleží ale, čo umožňuje kúpeľňa.

Z pohľadu montáže, umiestnenia a vyškárovania k žľabu vyžaduje cvik a excelentnú prípravu a tiež vhodnú skladbu podlahy s dostatočnou hĺbkou pre inštaláciu. Nie je ale potrebné sa báť, že by niekde pretiekol, je dôležité mať správneho montážnika. Žľab vyzerá určite dobre tam, kde môže byť v rovine s podlahou, kúpeľňu opticky zväčší. Existuje veľa typov a prevedení žľabov, rovnako ako veľkostí, materiálov a dizajnových krytov.
Tip: pokiaľ budete dávať sprchové sklo až na podlahu – dávajte pozor na rozmer! Udávaný rozmer 80x80 cm platí pre vaničku, pri skle je nutné spočítať odskok.

6.Máme atypickú situáciu, čo s tým?

Nevybrali ste si? Nevadí, sme schopní navrhnúť čokoľvek. Nech je to skosenie v podkrovnej kúpeľni, alebo bočná stena medzi vaňou a sprchovým kútom. Príďte do nášho kúpeľňového štúdia Ptáček. Určite poradíme aj vám.

  • Huppe_1
  • Huppe_3
  • Huppe_4
  • Huppe_2