Swipe to the left

Svetlo vám dokáže zmeniť náladu

Nepodceňujte výber svetla a osvetlenia do kúpeľne, má svoju dôležitosť.

Svetlo vám dokáže zmeniť náladu

V posledných rokoch stále častejšie riešime rôzne vplyvy na našu harmóniu a duševné zdravie. Len málokto si uvedomuje, že práve svetlo má zásadný vplyv na naše zdravie aj duševnú pohodu. Väčšina z nás má radšej slnečný deň, než ten zamračený, kedy je horšie vidieť. Rovnako tak tlmené svetlá môžem ovplyvniť navodenie pokoja a pohody pred spánkom, výrazné či blikajúce svetlá v nás vyvolajú túžbu po zábave a podobne. Preto výber správneho druhu osvetlenia rozhodne nepodceňujte.

Na nákup svetla do kúpeľne sa najskôr pripravte
To, že sa ráno zle vidíte v zrkadle, nemusí byť spôsobené zlým zrakom alebo prebdelou nocou. Na vine môže byť zle zvolené osvetlenie kúpeľne. A ako teda vybrať správne? Radi vás na základe poznatkov prevedieme výberom vhodného osvetlenia do kúpeľne.

Trocha technických informácií
Dôležité nie sú len vzhľad, farba alebo svietivosť, ale aj normy. V kúpeľni sa totiž nachádzajú zóny, podľa ktorých sa kupujú jednotlivé osvetlenia. Čo znamená, že nie každé je vhodné a je potrebné hľadať hodnotu IP. IP je skratka pre Ingress Protection a tá udáva krytie zdroja svetla pred vonkajšími vplyvmi. Podľa platných noriem rozlišujeme 4 zóny.

Rozdelenie zón podľa IP
Zóna 0 – vnútorný priestor vane či sprchového kúta – sem nepatrí žiadne svetlo, ale môžeme použiť napríklad ľad pásik na osvetlenie niky
Zóna 1 – priestor ohraničený okrajom vane do vzdialenosti okolo 0,6m a do výšky 2,25m – ani sem sa umiestnenie svetiel neodporúča
Zóna 2 - priestor v tesnej blízkosť vane či sprchy - obyčajne sa jedná o vzdialenosť do 0,6m do diaľky a viac ako 2,25m do výšky - sem patria svetlá s minimálnym IP44
Zóna 3 - zvyšok kúpeľne - tu sú obmedzenia minimálne - ideálne sú ale aj svetlá s IP a to presahujúce IP21 - dôvodom je kondenzácia vodných pár

A môžeme vyberať….
Nehľadiac na to, či vaša kúpeľňa disponuje oknom, tak by sa osvetlenie malo skladať z hlavného svetla a osvetlenia zrkadla. To by malo dosahovať 200 – 300 luxov.

Tiež myslite na to, že tmavé obklady oproti svetlým odrážajú svetlo menej, a preto sa hodia svetlá s vyššou svietivosťou. Centrálne osvetlenie kúpeľne je väčšinou tvorené stropnými svietidlami, ktoré sa dajú použiť aj na zapustenie. Ešte než hlavné osvetlenie vyberiete, zamyslite sa nad celým priestorom kúpeľne – aká je veľká, či nemá nejaké zákutia. Čím tmavšia a väčšia kúpeľňa, tým silnejšie potrebujete hlavné svetlo. V malej svetlej kúpeľni postačí koľkokrát jedno hlavné.

A ako na svetlo nad zrkadlom?
Na trhu sa stretnete s obrovským množstvom variantov, ktoré je možné použiť. Môžete si zaobstarať zrkadlo či zrkadlovú skrinku priamo s osvetlením, či už ide o integrované do plochy zrkadla alebo dodatočné. Nezabudnite na vhodné elektrické rozvody a taktiež vypínač. Niektoré zrkadlá/skrinky majú vypínač vlastný, u niektorých je nutné inštalovať dodatočný.

Nezabudnite na teplotu svetla
Dôležitosť bude hrať aj jeho teplota, pretože najmä dámy potrebujú vhodné svetlo na líčenie. Teplota chromatickosti svetla (CCT – Correlated Colour Temperature) sa udáva v Kelvinoch. Bežné teploty svetla LED osvetlenia sú 3000K, 4000K, 6000K a 6500K. Teplá biela (do 3000K), ktorú môžeme prirovnať k svetlu sviečky alebo západu slnka, navodzuje pocit pokoja a tak sa hodí napríklad na toaletu, vohdné pri nočnej návšteve . Neutrálna biela sa používa na bežné aktivity (od 3500K-5500K) a býva označovaná aj ako denná biela – pretože sa najviac podobá dennému svetlu. Je to taká „zlatá stredná cesta“ a hodí sa práve do kúpeľne. A pokiaľ neviete, akú farbu zvoliť, tak v ponuke sú aj zrkadlá s osvetlením, pri ktorom môžete farbu meniť podľa potreby – napríklad dámy na denné a večerné líčenie.

Viac informácií o ďalších produktoch a ponuke našich služieb získate na ktoromkoľvek z našich kúpeľňových štúdií Ptáček. Radi vám spracujeme návrh vašej novej kúpeľne, vybraný tovar vám zdarma dovezieme až na určené miesto a v prípade vášho záujmu odporučíme vhodnú realizačnú firmu. Urobte prvý krok k vašej novej kúpeľni a zjednajte si schôdzku s konzultantom na jednom z našich kúpeľňových štúdií.