Swipe to the left

Ako čistiť sprchové kúty

Aj po rokoch môže sprchový kút vyzerať ako nový.

Ako čistiť sprchové kúty

Každý výrobca sprchových kútov má osvedčený spôsob na čistenie kútov a prostriedky, ktoré vyrába. Čo výrobca, to iný materiál a technológia, je preto nutné, riadiť sa ich návodmi. Vybrali sme preto niekoľko základných dodávateľov a predstavíme Vám ich výrobky a odporúčania na čistenie sprchových kútov. Základom je ale použiť špeciálne čističe, ktoré odporúča výrobca. Dôkladne si prečítajte pokyny, dodržujte predpísané postupy a dávkovanie.

Niekoľko základných pravidiel na úvod

Profily, madlá, pánty a príslušenstvo má spravidla upravený povrch ako napríklad chromovaná mosadz alebo eloxovaný hliník. Aby ste mohli mať radosť z pekného povrchu aj pri doplnkoch, je potrebné pri ich čistení dodržovať určité pravidlá:

Chromované povrchy

Pre pravidelnú údržbu stačí ak ich budete čistiť vodou a mydlom a mäkkou handričkou. Pre odstránenie vápenitých usadením odporúčame použiť bežne dostupné sanitárne čističe na báze kyseliny citrónovej. Po čistení je treba plochy vždy dôkladne opláchnuť čistou vodou a osušiť suchou handričkou.

Vyhýbajte sa určitým účinným látkam

Niektoré čistiace prostriedky do kúpeľní obsahujú látky, ktoré môžu spôsobiť nenávratné škody na ošetrovaných povrchoch. K týmto účinným látkam patrí:

  • Kyselina octová (označovaná tiež ako kyselina ethanolová alebo Acidum aceticum)
  • Kyselina solná (kyselina chlorovodíková, Acidum hydrochloricum)
  • Kyselina mravenčia (kyselina methanová, kyselina karboxylová, Acidum formicum)
  • Chlornan sodný ( chlórové bielidlo, SAVO)
  • Kyselina fosforečná ( E 338)

Nepoužívajte v žiadnom prípade čističe, ktoré obsahujú tieto látky. Poškodzujú povrchy a môžu rýchlo viesť k viditeľnému poškodeniu. Je potrebné sa tiež vyhnúť miešaniu rôznych čistiacich prostriedkov, pretože reakcia ich účinných látok môže vyvolať zdraviu nebezpečné výpary. Pre čistenie používajte najlepšie handričku, neuvoľňuje vlákna. Výrobcovia odporúčajú handričky z mikrovlákna. Naopak hubky s drsným povrchom a hrubé handričky sú na čistenie citlivých plôch úplne nevhodné. Naše odporúčanie je, po každom použití sprchového kútu, zotrite sklo stierkou k tomu určenou.

Každodenná údržba

Všetci výrobcovia dnes dodávajú sklá s úpravou proti usadzovaniu vodného kameňa. Aj napriek tomu nie je sklo samočistiace a musíme sa oň starať. S pohľadu každodennej údržby odporúčame po každom sprchovaní zotrieť sklo stierkou, využiť môžete stierky od renomovaného výrobcu Hüppe. Pokiaľ pre stierku nenájdete vhodné miesto , môžete vložiť aj poličku na hygienické potreby s integrovanou stierkou od spoločnosti Keuco. Väčšinu výrobkov pre správne ošetrenie máme pre Vás naskladnené.

Ponuka je naozaj široká

Každý výrobca sprchových kútov má osvedčený spôsob a väčšinou aj prostriedok na čistenie ich sprchového kútu. Čo výrobca, to iný materiál a technológia, je preto nutné ,riadiť sa ich návodmi. Vybrali sme preto niekoľko základných dodávateľov a predstavíme Vám ich výrobky a odporúčania na čistenie sprchových kútov. Základom je použiť špeciálne čistiace prostriedky, ktoré odporúča výrobca. Dôkladne si prečítajte pokyny a dodržujte predpísané postupy a dávkovanie.

SanSwiss

Pokiaľ sa Vám pozdáva Švajčiarska kvalita, tak je sprchový kút značky Sanswiss pre Vás ten pravý. Špeciálna úprava skla Aquaperle znižuje usadzovanie nečistôt a vodného kameňa na skle. Vďaka tejto úprave stekajú vodné kvapky zo skla dole a neusadzujú sa na ňom.

Pre svoje sprchové kúty ponúka výrobca tri základné výrobky pre čistenie skiel, profilov a pántov. Z výrobkom Power Cleaner môžete čistiť ako aj sklo, tak aj pánty a profily sprchového kútu. Celú radu výrobkov pre údržbu dopĺňajú stierky na sprchové sklá v dvoch možnostiach uchytenia. Stierky sú dostupné vo variante kov a plast. Tu sú rady priamo od spoločnosti SanSwiss.

Hüppe

Pokiaľ Vám robia vrásky zaschnuté kvapôčky vody na skle sprchového kútu a chcete sa vyhnúť každodennému drhnutiu skiel, zabezpečte si sprchový kút Hüppe s povrchovou úpravou skiel Anti – Plaque. Táto úprava umožňuje jednoduché stekanie vody po skle v podobe drobných kvapiek, znižuje tvorbu nečistôt a vodného kameňa a zároveň uľahčuje čistenie skiel.

Hüppe Vám ponúka rôzne výrobky v najvyššej kvalite, ekologicky overené a biologicky dobre odbúrateľné, aby ste mali aj po dlhšom čase používania zo svojho sprchového kúta stále radosť. Výrobca ponúka ucelenú radu čistiacich prostriedkov pre všetky svoje výrobky. Výrobok Hüppe Top je špeciálne určený pre čistenie vaničiek z liateho mramoru a perfektne vyčistí aj protišmykový povrch.

Ravak

Sprchové kúty, dvere aj vaňové zásteny alebo dvere so sklenenou výplňou sa môžu pochváliť unikátnou ochranou povrchu skla Ravak AntiCalc, ktorá je nanesená na sklo už pri výrobnom procese a bráni usadzovaniu nečistôt a vodných segmentov. Kvapky vody na skle nezasychajú, ale stekajú dole. Ochrannú vrstvu odporúčame obnovovať prípravkom Ravak AntiCalc Conditioner raz za dva až šesť mesiacov s ohľadom na časté používanie a tvrdosť vody.

Firma Ravak vyvinula vlastnú kúpeľňovú kozmetiku, jej účinky sú pravidelne testované a firma nesie za ich funkčnosť a nezávadnosť plnú záruku. Vyvarujte sa tiež pred používaním neodskúšaných čistiacich prostriedkov vo vašej kúpeľní.

Roltechnik

Každá výplň sprchového kútu značky Roltechnik má už z výroby povrchovú ochranu skla Rolshield. Táto vrstva pôsobí ako štít proti usadzovaniu nečistôt a vodného kameňa. Kvapky vďaka nej vytvárajú dokonalé guľôčky a okamžite stekajú. S ochranou vrstvou Rolshield vám odpadá namáhavé čistenie sprchového kútu. Jeho údržba je jednoduchá a takmer bez práce. Aby však vrstva zostala celistvá, nepoužívajte žiadne agresívne čističe, ale len špeciálne prípravky Rolshield, s certifikátom TÜV, ktorá garantuje životnosť povrchovej úpravy po dobu 10 rokov. Ďalej táto moderná vrstva na báze nanotechnológie zabraňuje usadzovaniu nečistôt, mastnoty a vodného kameňa. Tiež Vám prináša možnosť túto ochrannú vrstvu naniesť aj na sklo, ktoré nebolo špeciálnou vrstvou opatrené pri výrobe. Vrstva Rolshield sa dá obnoviť výrobkom Water Film.

Neviete si rady, ktorý prípravok si vybrať?

Kontaktujte nás na jednom z 10 kúpeľňových štúdiách na celom Slovensku. Radi odpovieme na všetky vaše otázky.

  • Ako čistiť 1
  • Ako čistiť 2
  • Ako čistiť 3
  • Ako čistiť 4
  • Ako čistiť 5