Swipe to the left

Ako vybrať tú správnu vaňu?

Správny gauč vyberáme dlho, chodíme si naň niekoľko krát sadnúť a porovnávame ho s farbou závesov. Rovnakú pozornosť pri výbere by sme mali venovať aj vani. Tú totiž na rozdiel od gauča tak ľahko nevymeníte. Aj u nás si do nej pokojne ľahnite! Ako vybrať tú správnu pre Vás sme zhrnuli v článku.

Ako vybrať tú správnu vaňu?

Hoviete si radšej na gauči alebo vo vani? Radi poradíme, ako si vybrať vaňu, ktorá Vám urobí radosť.

Výberu vane by sme mali venovať pozornosť, nejedná sa o krátkodobú vec, ktorú by sme po čase vymenili, pretože nás omrzí, vane snami často žijú celé generácie. Preto je dôležité vybrať ju tak, aby dlho vydržala a spĺňala všetky naše kritéria.

Akú veľkú vaňu si máme zaobstarať?

Vaňu vyberajte s ohľadom na to aký priestor máte k dispozícií. Najmenšie vane kúpite od dĺžky 100 cm. Takéto malé vane sú hlavne sediace, ale je tam stále pôžitok z napustenej vane. Takéto typy vaní sú považované za tzv. miesto šetriace. Často sa tiež využívajú napríklad v technickej kúpeľni, kde je požiadavka na iné činnosti, napríklad umývanie obuvi, kúpanie psa. V týchto prípadoch tiež poslúžia vyššie sprchové vaničky, ale tie už neposkytujú zmienený pôžitok s kúpania.

Dĺžka vane by mala byť rovnaká ako Vaša výška od päty po ramená, aby ste si mohli oprieť obe nohy o stenu vane. Veľmi dlhá vaňa nie je pohodlná, keď sa človek nemôže zaprieť. Potom je už na Vás, či siahnete po vani v dĺžke 180 či 170 cm a šírke 80 cm. Najväčší užívateľský komfort však ponúka vaňa pol rohová či rohová. Ich nevýhodou je ale vyššia spotreba vody, ktorú obetujete pre svoj pohodový kúpeľ.


Aký máte zvoliť materiál?
Z výberu materiálu plynú aj vlastnosti vaní, preto dobre zvážte, ktorú požiadavku preferujete. A aký materiál je pre Vás ten najvhodnejší. Jednoducho sme pre Vás zhrnuli klady a zápory najpredávanejších materiálov.

Smaltovaná vaňa

+ životnosť, smaltované vane nás hocikedy prežijú a vydržia dlhé desaťročia

+ odolná proti nárazom a poškodeniu + pri napúšťaní vane udrží vodu dlhšie teplú

+ vyrobená zo 100% recyklovateľného materiálu

+ farebná a tvarová stálosť

+ odolná proti prešliapnutiu

- obmedzená ponuka tovaru

- vyššia cena pri atypických tvaroch a rohových verziách

Akrylátová vaňa

+ cenovo dostupná

+ široká ponuka tovarov

+ ľahká manipulácia

+ životnosť podľa normy EU 20 rokov


- Náchylná na poškriabanie, pokiaľ by k tomu došlo, je ju možné jednoducho opraviť - pevnosť



Quarylová vaňa

+presné tvary, umožňujúce vaňu zapustiť úplne do obkladov

+ farebná stálosť

+ nosnosť

+ odolnosť

+ životnosť minimálne 30 rokov

- Vyššia cena


Ako máme vybrať vhodný tvar?
Tvary idú ruka v ruke s priestorom, ktorý máte k dispozícií. Väčšina výrobcov dnes kladie veľký dôraz na ergonómiu vaní a preto by mali byť pohodlné. Napriek tomu Vám odporúčame vyskúšať si vaňu na našom kúpeľňovom štúdiu.

Dnes sa tvarom medze nekladú a každý si príde na svoje.

Voľne stojace vane
Hodia sa do všetkých kúpeľní, kde sa stanú úplnou dominantou celého priestoru.
Pri týchto vaniach nezabudnite riešiť dostatočný priestor pre umiestnenie odpadu v podlahe. Rovnako tak venujte pozornosť umiestneniu batérie, tá je v prípade tejto vane najčastejšie riešená z podlahy, prípadne zo steny.


Voľne stojace vane by mali byť vždy odskočené od steny, aby bol zachovaný dostatočný priestor pre ľahšiu údržbu. Pokaľ taký priestor v kúpeľni nie je, môžete využiť voľne stojacu vaňu určenú priamo ku stene.


Šesťhranná
Tieto vane sa najlepšie hodia na obmurovanie, v kúpeľni vytvoria zaujímavý tvar. S ohľadom na veľkosť, ponúkajú veľmi komfortný kúpeľ.
Klasická obdĺžniková vaňa

Klasická obdĺžniková vaňa

Najpredávanejšou je obdĺžniková vaňa, nájdete ich v mnohých tvaroch vnútorného priestoru, s opierkami rúk či s priestorom pre položenie nôh. V týchto vaniach môže byť sifón , buď na strede alebo pri nohách. Obecne možno povedať, že vane s odtokom pri nohách majú jednu časť skosenú a druhú priamu, takže ponúkajú aj sprchovací priestor. Sú vhodné pre kombináciu s vaňovými zástenami. Tie s odtokom v strede sú ergonomicky sklonené na obidvoch stranách a ponúkajú tak pohodlný kúpeľ aj dvom osobám.

Pol rohová a rohová vaňa


Tieto vane sú síce náročnejšie na priestor, ale ponúkajú maximálny pôžitok. Disponujú veľakrát sedátkami s dostatočne veľkým priestorom pre odkladanie hygienických potrieb alebo napríklad fľašu dobrého vína.

Zástena zaručí plnohodnotné sprchovanie.
Vaňa predstavuje nie len očistu, ale aj relax a odpočinok v teplej vode, do ktorej môžete pridať vonné esencie, oleje, soľ a pod. Fantázií sa v tomto ohľade medze nekladú. Priznajme si ale, že sa behom pracovného týždňa väčšinou sprchujeme. Aby sme si užili plnohodnotné sprchovanie bez obáv z toho, že zbytková voda bude všade okolo nás, je vhodné vaňu doplniť aj zástenou. K dispozícií máte aj v tomto smere široký výber, či už ide o veľkosť alebo materiál, poprípade farbu. Pol rohová vaňa ponúka veľmi pohodlný sprchovací priestor. Vďaka zástene voda zostane kde má.

Na záver nám zostáva pripomenúť – venujte vani pozornosť a pokojne si ju u nás na niektorom z kúpeľňových štúdií vyskúšajte.
Viac informácií o ďalších produktoch a našich službách získate na ktoromkoľvek kúpeľňovom štúdiu Ptáček. Vyberajte z tisícov produktov v našej ponuke. S výberom Vám radi pomôžeme, stačí nám zavolať alebo si môžete stiahnuť niektorý z našich katalógov a vybrať si z pohodlia Vášho domova.