Swipe to the left

Vane pre romantiku vo dvojici

Vaňa môže byť miestom nie len na relax a odpočinok, ale aj romantiku.

Vane pre romantiku vo dvojici

Ako predchodca vane by sa dali označiť drevené korytá či kade. Vane sa do Európy dostali až s nástupom renesancie. Súčasťou domácností sa ale stali až začiatkom 20. storočia. Výberu vane by sme mali venovať zvýšenú pozornosť, nejedná sa o krátkodobú vec, ktorú by sme po čase vymenili, pretože nás omrzela. Nejde len o cenu vane, ale predovšetkým o stavebné práce a úpravy, ktoré nás s obstaraním novej vane čakajú. Vaňu je treba preto vybrať tak, ako by to mala byť tá posledná.

Výberu vane by malo predchádzať dôkladné meranie, plánovanie a neunáhlený výber. Dôležitá je predovšetkým kvalita materiálu, pohodlnosť, ale tiež priestor kúpeľne, aký máme k dispozícií. Najmenšiu môžeme kúpiť od dĺžky 100 cm. Takéto malé vane sú hlavne sedacie, ale je v nich stále pôžitok z napustenej vane. V zásade by dĺžka vane mala byť rovnaká ako vaša výška od päty po ramená, aby ste si mohli oprieť obe nohy o stenu vane. Veľmi dlhá vaňa nie je pohodlná, pretože sa človek nemôže zaprieť. Najväčší užívateľský komfort však ponúka vaňa polorohová alebo rohová.

Aký zvoliť materiál?

Ponuka materiálov je rovnako široká, ako napríklad farebná škála, ponuka tvarov a veľkostí. Tiež je veľa výrobcov, takže aj kvalita sa môže mierne líšiť. Z výberu materiálu plynú aj vlastnosti vaní, preto dobre zvážte, akú požiadavku preferujete. Každý materiál má svoje pre a proti. O to je výber ešte zložitejší.

Smaltovaná vaňa
+ životnosť
+ odolná proti nárazu a poškriabaniu
+ pri napustení vane udrží vodu dlhšie teplú
+ vyrobené zo 100% recyklovateľného materiálu
+ farebná a tvarová stálosť
- obmedzená ponuka tvarov
- vyššia cena pri atypických tvaroch a rohových verziách

Akrylátové vane
+ cenovo dostupná
+ široká ponuka tvarov
+ jednoduchá manipulácia
+ životnosť podľa normy EU 20 rokov
- náchylná na poškriabanie
- pevnosť

Vaňa z liateho materiálu
+ presné tvary, umožňujúce vaňu zapustiť plne do obkladu
+ farebná stálosť
+ nosnosť
+ odolnosť
+ životnosť minimálne 30 rokov
- vyššia cena

A akú vaňu si teda zaobstarať pre dvoch?

„Existujú samozrejme veľkorysé vane pre dvoch, na ktoré je ale potrebný väčší priestor. Kúpu vopred zvážte a zaobstarajte si ju iba v prípade, že sa vo vani naozaj budete často kúpať dvaja. Taká vaňa má totiž veľkú spotrebu vody. Navyše sa vám môže stať, pokiaľ používate bojler, že váš súčasný nebude mať dostatočnú kapacitu na jej naplnenie. V každom prípade je možné si zabezpečiť aj vaňu v menších rozmeroch, ale so stredovým umiestneným odpadu, tak aby nikto nemusel „ sedieť na štupli“. Rovnako tak je dobé umiestniť batériu na stred vane, aby neprekážala pri ležaní“. Krásne sa bude v priestore vynímať aj voľne stojacia vaňa. Hodí sa ale len do väčších kúpeľní kvôli potrebe dostatočného priestoru pred a za vaňou. Pozornosť treba venovať aj umiestneniu batérie, tá je pri nej najčastejšie riešená z podlahy. Kompromisom je vaňa polorohová, ktorá je obsahovo tak akurát, dvaja sa do nej pohodlne zmestia a nezaberá toľko miesta.

"Disponujú veľa krát sedátkami a dostatočne veľkým priestorom pre odkladanie hygienických potrieb alebo napr. fľaštičky dobrého vína“, hovorí manažérka starostlivosti o zákazníkov Ing. Petra Procházková.

Na záver zostáva pripomenúť, že najlepšie je, si vaňu vyskúšať na niektorom z našich kúpeľňových štúdiách Ptáček.






  • Romantika_1
  • Romantika_2
  • Romantika_3
  • Romantika_4
  • Romantika_5
  • Romantika_6