Swipe to the left

Dřevojas dodá nábytok mnohých farieb

Neviete si rady s výberom farby do kúpeľne? Máme pre vás inšpiráciu.

Dřevojas dodá nábytok mnohých farieb

Pravidelne sa venujeme výberu najvhodnejších farieb pre vašu kúpeľňu. Čo výrobca, to názor. Sú všeobecne platné pravidlá, ktoré rešpektujú všetci, na druhú stranu, v niektorých aspektoch sa názory môžu líšiť. Na problematiku výberu farieb sme sa tentokrát pozreli s našim renomovaným dodávateľom, a to firmou Dřevojas, ktorá sa špecializuje na výrobu kúpeľňového nábytku dlhšie ako 75 rokov a právom patrí medzi dizajnovú špičku v obore.

Skúseností s potrebami a nárokmi zákazníkov za dobu svojej činnosti získali mnoho a tipy na vhodnú farbu do kúpeľne pomôžu všetkým nerozhodným trochu rozšíriť prehľad o tom, ako sú dnes kúpeľne vnímané a ako je možné do nich vniesť takmer všetko, čo si prajete a vyžadujete čo od kúpeľne.

Fialová je top

Súčasné farebné trendy pre vás môžu byť pomyselným vodítkom, ku ktorému budete postupne pridávať svoje vlastné požiadavky a predstavy. Pokiaľ chcete byť trendy a kúpeľne by mali postihnúť štýl roku 2022, poradí spoločnosť Pantone, ktorá v posledných rokoch vsádzala na pastelové farby. Pripomeňme oranžový odtieň s jemným hnedastým nádychom z roku 2020 alebo Ultimate Grey a žiarivo žltú v roku 2021. A ani tento rok tomu nie je inak. Tohtoročné trendy sa nesú v duchu farby v odtieni modrej s červeným podtónom, jednoducho označovanú ako farba fialová, konkrétne pomenovanú ako Very Peri.

Celá farebná škála

Nepodliehajte farebným trendom, vsádzajte na vlastnú kreativitu a fantáziu. Majte na mysli, že kúpeľňa ako pokojné miesto, kam si po dlhom dni chodíte oddýchnuť? Aby ste sa tu každé ráno aj večer cítili dobre, treba dbať na správny výber farieb. Všeobecne sú pre kúpeľňu typické skôr chladnejšie farby, ktoré pôsobia čisto a do vodného sveta skrátka patria. Dlhodobo vládnu najmä odtiene modrej, tyrkysovej, zelenej, šedej a fialovej, ktoré sa môžu vzájomne kombinovať. Krok vedľa neurobíte ani s neutrálnymi farbami, ako je biela alebo rôzne odtiene hnedej. Dôležité je, aby žiadny prvok v kúpeľni nebol natoľko výrazný, že by rušil pohodovú atmosféru celej miestnosti.

Návrat ku klasike

Biela farba pre kúpeľne bola, je a vždy bude veľmi obľúbená. Rozhodne s ňou nič nepokazíte. Veľkou výhodou je fakt, že sa hodí ako pre menšie, tak aj väčšie priestory. Pri zariaďovaní kúpeľne sa usilujeme o to, aby k sebe jednotlivé prvky ladili. To ale neznamená, že všetky elementy musia byť biele – práve naopak. Biely kúpeľňový nábytok, steny aj podlaha môžu pôsobiť príliš sterilne. Zaujíma vás, ako kúpeľňu spestriť? Pohrajte sa o to viac s ostatnými prvkami.

Podľa Dřevojasu je skvelou voľbou kúpeľňa ladená do červeno - biela. V ich ponuke nájdete okrem iného neprehliadnuteľnú kombináciu v elegantnom kúpeľňovom rade BRIO, ktorý sa vyníma oblými plochami a veľkým úložným priestorom. Pozor ale. Nezabudnite, že červená patrí medzi veľmi silné farby, a tak to s ňou nepreháňajte. Pokiaľ červenou farbou nebudete chcieť zjemniť bielu, môžete zvoliť napríklad svetlo šedú.

Hoci sme už spomínali, že v obľúbenosti vedú chladnejšie farby, prekvapivo žiadaná je podľa Dřevojasu aj žltá kúpeľňa a jej farebné odtiene. Možno je to tým, že sa veľa ľudí vracia k prírode a chce sa aj doma cítiť, akoby boli vonku na slniečku. K obľúbenosti mohol prispieť aj nedávny trend horčicového odtieňa, ktorý sa presadil nielen v móde, ale aj bytovom dizajne. Faktom je, že nech už žltú farbu aplikujeme kamkoľvek, vždy zažiari a dodá príjemnú hrejivú energiu. A ako žltú kombinovať? Zladiť ju môžete s bielou alebo odtieňmi hnedej. Nebojte sa ju doplniť ani dreveným či iným prírodným prvkom. Pokiaľ chcete kúpeľni dodať etno štýl, môžete sa poobzerať po zlatých alebo bronzových doplnkoch, ktoré povznesú celú miestnosť a dodajú nádych luxusu. Veľmi populárnou farbou v kombinácii so šedou je tiež nebesky modrá, ktorá sa stala hitom roku 2022.

Moderné kúpeľne aj s tmavými farbami

Moderné kúpeľne nemusia nutne znamenať len svetlé farby. Tmavé odtiene síce odporúčame voliť skôr do väčších kúpeľní, ani v menších priestoroch sa ale chladnejšieho prvku, ako je napr. imitácia betónu, grafit či tmavé drevo, báť nemusíte. Pozor si dajte iba na to, aby v malej kúpeľni tmavá farba nevyvolávala pocit stiesnenosti. Tomu môžete predísť použitím kvalitného osvetlenia, svetlým náterom stien alebo napríklad svetlými doplnkami. Pôsobivé sú aj šachovnicovité vzory, poprípade mozaika.

Šedý a čierny kúpeľňový nábytok?

Šedá a čierna sú vo svete kúpeľní veľmi populárnymi stálicami. Nech už totiž budete kúpeľňu ladiť do akýchkoľvek farieb, šedými a čiernymi prvkami nikdy nič nepokazíte. Štýlovo by mohla vyzerať napríklad umývadlová doska v odtieni Graphit v kombinácii s bielym keramickým umývadlom. Rovnako tak môže vašu kúpeľňu zdobiť šedá umývadlová doska doplnená o matne čiernu konzolu. Medzi ďalšie zaujímavé elementy je možné radiť šedú kúpeľňovú skriňu, čierne zrkadlo, ktoré plánujeme čoskoro zaradiť do našej ponuky, alebo aj čierne umývadlo.

Experimentujte s farbami do kúpeľne

Myslite aj na to, že vám kúpeľňa bude slúžiť niekoľko ďalších rokov. Ideálne teda voľte také farebné prevedenie, ktoré vás len tak neomrzí. Výhodou dnešnej doby je, že vďaka širokej ponuke farebných prevedení kúpeľňového nábytku a doplnkov nie je potrebné pristupovať k žiadnym kompromisom. Zastavte sa v našom kúpeľňovom štúdiu a môžeme spoločne nájsť najvhodnejšie riešenie pre vašu kúpeľňu. Farieb v kúpeľni sa rozhodne nemusíte obávať. Najmä, pokiaľ si necháte u nás zhotoviť grafický návrh, kde môžete rýchlo a ľahko vymeniť dekor, farbu či rozmiestnenie zariaďovacích predmetov. Radi vám poradíme, aj keď konečné rozhodnutie je ale vždy len na vás.