Swipe to the left

​Ekonomika v duchu ekológie

Zodpovednosť k životnému prostrediu a úspora financií sú hlavnými motivátormi, prečo investovať do inovatívnych technológií.

​Ekonomika v duchu ekológie

Ekológia ako ekonómia

Či už ste presvedčený ekológ alebo vám jednoducho nie je jedno, že v domácnosti doslova pretekajú peniaze pomedzi prsty, oceníte výhodu moderných úsporných batérií, kartuší či perlátorov. Nie nadarmo sa hovorí, že kto šetrí, má za tri.

Úsporná kartuša

Bežne dostupné náhradné kartuše sa predávajú v dvoch priemeroch 35 alebo 40 mm a nízkom či vysokom profile. Správny typ musíte vybrať podľa priemeru a tvaru telesa vašej vodovodnej armatúry. Úsporné kartuše sú konštruované tak, aby ovládanie vodovodnej batérie bolo tuhšie. Pri pohybe ovládacej páky do polohy otvárajúcej prietok vody je vyvíjaný protitlak a kladený väčší odpor. Nedochádza k náhodnému otvoreniu do plného prietoku a objem prúdiacej vody je tak značne regulovaný. Väčšina moderných kartuší je keramická a majú 2 polohy, ktoré sú koncipované napr. ako 40 % až 60 % a 100 % prietoku.

Úsporný perlátor

Perlátor je umiestnený na konci vodovodnej batérie. Podľa typu armatúry sa vyrába v priemeroch 22 až 28 mm s vonkajším či vnútorným závitom. Jedná sa o koncovku opatrenú spravidla sitkom, tesnením a mriežkou. Na mriežke perlátoru dochádza k miešaniu vody a vzduchu, čím vzniká perlivý efekt. Ekologické perlátory dokážu namiešať až 70 % vzduchu do vodného prúdu. Prietok bežnej batérie tak môžeme znížiť z 12 - 15 litrov na 5 - 7 litrov. Namixovaná zmes vody a vzduchu spôsobuje, že i pri zníženom prietoku vody zostáva rovnaký užívateľský komfort.

Úsporná batéria

Samotná batéria musí byť už konštrukčne riešená ako úsporná. Pákové batérie oproti kohútikovým skrátia čas potrebný na nastavenie požadovanej teploty vody až o 50 %. Rovnako rýchle a komfortné je nastavovanie teploty vody na termostatickej batérii. Výhodou batérie senzorovej je naopak rýchlosť a obmedzená dávka vody. Senzor detekuje pohyb a uvoľní nastavený objem vody. Nespornou výhodou je takisto hygiena bezdotykového ovládania. Úsporné vodovodné batérie majú minútový prietok až na hranici piatich litrov. Je nutné podotknúť, že už obsahujú úsporné kartuše i perlátory.

Potrebujete poradiť? Neváhajte sa obrátiť na profesionálov. Naši pracovníci Vám pomôžu nielen s výberom ekologických batérií, ale aj s ďalšími rozumnými produktmi nielen do vašej kúpeľne. Navštívte nás v kúpeľňových štúdiách Ptáček.

  • Kúpeľne Ptáček: ​Ekonomika v duchu ekológie
  • Kúpeľne Ptáček: ​Ekonomika v duchu ekológie
  • Kúpeľne Ptáček: ​Ekonomika v duchu ekológie
  • Kúpeľne Ptáček: ​Ekonomika v duchu ekológie