Swipe to the left

Ako vybrať kalové čerpadlo

Veľký pomocník, ktorý si poradí s vodou, splaškami, pieskom a ďalšími nečistotami.

Ako vybrať kalové čerpadlo

Kalové čerpadlo bolo skôr vo vybavení špecializovaných firiem, napríklad na zemné práce a podobne. V ďalších desaťročiach si mnohí uvedomili, že si ho zaobstarajú, hoci len málokde nájde každodenné využitie. Sú predovšetkým veľkými pomocníkmi všade tam, kde je nutné odčerpať, prečerpať alebo sa zbaviť znečistenej vody. Ich obľuba vzrastala hlavne po roku 2002, keď našu republiku postihli rozsiahle povodne. Aj v ďalších rokoch sa prívalové dažde objavili lokálne na mnohých našich územiach. Bežne sa potom kalové čerpadlá využívajú na odčerpávanie splaškov a fekálií zo septiku, z výkopov, drenáží, nádrží a podobne.

Kalové čerpadlá sú konštruované tak, aby si poradili s pieskom aj ďalšími nečistotami. Ak budete odčerpávať vodu, ktorá obsahuje väčšie častice, budete musieť zaobstarať kalové čerpadlo s drvičom alebo rezákom. Táto časť väčšej častice pred čerpaním najprv rozdrví a až potom ich odčerpá.

Pred výberom kalového čerpadla musíte vedieť, či bude umiestnené pod hladinou alebo na suchom povrchu. Tieto čerpadlá sa totiž delia do dvoch základných skupín - na ponorné a povrchové. Dôležité je aj to, či pôjde o čerpanie len znečistenej vody, alebo napríklad splaškov či fekálií. Pri výbere tak zohľadnite primárne účel kalového čerpadla. Potom sa zamerajte na dôležité technické parametre, medzi ktoré patrí prietok, výtlak a sacia hĺbka.

Podľa svojich špecifických potrieb potom vyberajte konštrukciu a materiál čerpadla. Následne sa zamerajte na objem vody, ktorý chcete odčerpať alebo premiestniť, a tiež na vzdialenosť, ktorú treba čerpať. Tieto faktory vám pomôžu určiť potrebný výkon čerpadla. Všeobecne platí, že čím väčší je objem vody alebo vzdialenosť, tým vyšší výkon čerpadla bude potrebný. Podobne je na tom aj hĺbka čerpania. Hoci pre väčšinu z nás sú známe hlavne čerpadlá siahajúce iba do niekoľko metrovej hĺbky, existujú aj kalové čerpadlá, ktoré sú špeciálne navrhnuté na odčerpávanie vody z hlbších úrovní.

Ak plánujete čerpať vodu obsahujúcu väčšie nečistoty, ako sú napríklad blato alebo kal, skontrolujte špecifikácie čerpadla ohľadom maximálnej veľkosti častíc, ktoré dokáže prečerpať. Vyberte čerpadlo s dostatočne širokou sacou sieťou, aby sa zabránilo upchatiu.

Pokiaľ ide o základné rozlíšenie, existujú dva hlavné varianty kalových čerpadiel – elektrické a na pohon spaľovacím motorom. Elektrické čerpadlá sú obvykle vhodné na menšie domáce účely, zatiaľ čo čerpadlá s pohonom spaľovacím motorom sú výkonnejšie a vhodnejšie pre väčšie úlohy a profesionálne použitie. Pokiaľ vám ide aj o kvalitu, referencie, spoľahlivosť, životnosť a servis daného výrobcu, príďte sa poradiť do našich prevádzok, kde vám na tieto otázky odpovedia špecialisti z našich Inštalatércentier.